Największe przekręty dietetyczne XXI wieku. Żywność jako narzędzie manipulacji
Autor: Redakcja, 21 października 2025

“Rymanowski Live”
– Kim pani jest, pani profesor, bo różnie o pani mówią?
– Przez niemal 10 lat byłam „oszołomem”…
Prof. dr hab. inż. Grażyna Cichosz – technolog żywności i specjalista bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i żywienia. Wieloletni wykładowca na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Autorka wielu publikacji i opracowań naukowych. Jej zdaniem
„obecne zalecenia żywieniowe nie mają nic wspólnego z profilaktyką zdrowia. Przy niedoborach białka, witamin, związków mineralnych, zwłaszcza przy nadmiarze składników o działaniu prozapalnym, zachowanie zdrowia jest mało prawdopodobne”.
Jak zaczęłam cytować Uniwersytet Stanforda zamiast „konsensusu tłuszczowego”, to żadna redakcja nie odważyła się tych samych prac, (przedtem cenzurowanych- przypis red.) tych samych prac odrzucić.
– W PRL-u mieliśmy lepszą żywność, przed 1989 rokiem?
– Oczywiście, że tak